1 2 3

Az "Év zenekari művésze" 2020/21

A hagyományokhoz hűen, az új évad első bérletes koncertjén, most 2021. szeptember 9-én hirdettük ki, ki nyerte el titkos szavazással az "Év zenekari művésze" díjat, amelyet Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója és Bogányi Tibor vezető karmester adott át.

Az Év zenekari művésze

 

Vörösné Udvardy Gizella oboaművész

 


A Komlón született oboaművész zeneiskolai tanulmányait szülővárosában zongorán kezdte, majd oboán folytatta. A pécsi Művészeti Szakközépiskola hallgatója volt oboa szakon, Kircsi László növendékeként, majd 1978- ban Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait, Pongrácz Péter professzornál, ahol oboaművészi, kamaraművészi diplomát szerzett. Főiskolai évei alatt az Állami Hangversenyzenekar 2. oboistájaként játszott Ferencsik János karmester vezetése alatt. 1983-1985 között a világhírű svájci oboaművész, Heinz Holliger tanítványaként a Freiburgi Zeneművészeti Főiskolán sok zenei és szólisztikus tapasztalattal gazdagodott, és mestervizsgát tett. Számos zenei rendezvényen és nyári kurzuson vett részt, többek között: Ensemble Le’ Stoc Tonhalle Zürich, Quartett Beaude’- Lair Basel Aurele Nicolet professzornál, Nemzetközi Zenei Fesztivál Salem, Figaro Orchester, Mozart Ensemble.

1989-től két évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán tanított kamarazenét, 1989-től a pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanáraként a fafúvós tanszakot vezeti. Több alkalommal önálló estet adott Pécsett a Művészetek Házában, melyen improvizációk is elhangzottak. 2005-ben egy önálló improvizációs hangversenyt adott Apagyi Mária zongoraművésszel. A koncert anyagából CD felvétel is készült.

1992 óta a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd 1996-tól főállásban a Pannon Filharmonikusok I. oboistája, angolkürt megbízással is. Számos külföldi szereplésen, sikeres hangversenyen és lemezfelvételen vett részt, melyeken angolkürtön is aktívan közreműködött. A Pannon Filharmonikusok együttesének tagjai szakmai munkája elismeréseként a 2007/2008- as évadban az „Év zenekari művésze” díjjal tüntették ki. 1998-2002 között részt vett Binder Károly zongoraművész és zeneszerző jazz továbbképző kurzusán a pécsi Művészeti Szabadiskolában, amely izgalmas felfedezést és lehetőséget nyújtott a jazz elméletében és gyakorlatában való elmélyülésre.

2017-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen DLA doktori fokozatot szerzett. Disszertációjának témája az improvizáció megjelenése és szerepe a zenében volt. A 2020/2021-es évadban ismét elnyerte az "Év zenekari művésze" elismerést.

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992