1 2 3

Lickl-díj átadás 2020. december 9. / Szeretettel gratulálunk!

A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezi el LICKL-DÍJ néven.

A PANNON FILHARMONIKUSOK LICKL-DÍJA

 

Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította a Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, azt a Zeneművész és Énekes Társaságot, amely a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében első jótékonysági hangversenyét 1811. december 9-én adta. E naptól folytonos a szimfonikus zenélés Pécsett.

A Pannon Filharmonikusok az egykori alapítása napján, 2010. december 9-én adta első nyilvános hangversenyét a Kodály Központban. A Kodály Központ rezidenseként az 1811 óta folyamatosan működő szimfonikus zenekar otthonra lelt, rezidens együttesként a hangversenyterem művészeti magját jelenti. A Kodály Központ alapkőletételekor elhelyezett időkapszulában a zenekar egykori igazgatójának, Szkladányi Péternek Lickl Györgyről írt tanulmányát helyezte el az együttes, ezzel is kifejezve az egykori alapítói szándék folytonosságát: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie. A díj az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a társadalmi szerepvállalását ismeri el.

A Kodály Központ átadásával együtt járó rezidensi feladatok az együttműködési szándék és hajlandóság jelentőségét tovább emelték, és a díj alapításával a zenekar azokra kívánja felhívni a figyelmet, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményeznek, pro aktívak és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi felelősségvállalása teljesüljön.

Lickl György is megtehette volna, hogy „csak úgy” alapít egy zenekart. De az alapítói koncertről tudjuk, hogy az egy jótékonysági hangverseny volt a muzsikus özvegyek és árváik megsegítésére. Tudjuk, hogy gondoltak egymásra, tettek egymásért és a következő nemzedékért is.

A díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.

A korábbi években díjazott Kiss Endre, Kecskés Péter, Káel Csaba, Gergely László, Herpay Ágnes, Sturcz László, Budvári Ildikó, Graf Orsolya, Győri Kornél, Vass András, Morvay Ágnes, Németh Judit, dr. Hoppál Péter, Kator György, Czvikli Nóra, Ferling József, Gáspár Emese és Lakatos Kornél, valamint a következő díjazottak abban tűntek ki az elmúlt évtizedben, hogy talentumaikat, amiket kaptak, nem öncélúan, hanem mások számára hasznosan, együttműködve és a többieket is építve kamatoztatják.

 

Lickl-díj átadó - 2020. december 9.

 

A díjátadó ünnepségről készült kisfilmünket IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

 

És most képzeljünk magunk elé egy színpadot, amire a művészek nem tudnak belépni, mert zárva vannak az ajtók. Rángatják a kilincseket, hiába. Aztán az ajtók egyszercsak maguktól kinyílnak, és a tétován belépő muzsikusok egy üres és sötét színpadon találják magukat. Egymásba botladozva keresik a helyüket, de nincsenek székek és kottaállványok. A nézőtérről bizonytalan taps csendül. Végül elkezdődik a hangolás, valakik széket tolnak a zenészek mögé, és kottaállványokat az orruk alá. A mosdóból dohogva rohan három kolléga, mert nem érkezett meg az ügyelői hívás. Végre felvillannak a fények, de a színpad egy részén csak félhomály világítja meg a kottát. A közönség feszült várakozása és türelmetlensége szinte tapintható. Az utolsó pillanatban megérkezik a karmester is, aki megbotlik egy vezetékben, és siettében átesik az útban lévő mikrofonon. Nagy nehezen elkezdődik a koncert.

Elég ijesztőan hangzik, nem igaz? Természetesnek vesszük, hogy a Kodály Központban olajozottan működik a hangversenyek apró kis gépezete. Szinte képesek vagyunk elfelejteni, hogy a tárgyak nem maguktól vándorolnak a helyükre, nem magától működik a fény, a stúdió, és a színpad minden apró részlete. Első Lickl díjainkat a zenekar civil partnereként azoknak a csapatoknak adjuk át, akik precizitásukkal, gondosságukkal a háttérből járulnak hozzá a koncertjeink sikeréhez. Köszönjük a Kodály Központ színpadáért felelős kollégáknak, és vezetőjüknek Regényi Gábor főszcenikusnak, a hangtár mindenkori munkatársainak, és vezetőjüknek Baranyai Zoltánnak, valamint a világosításért felelő kollégáknak, és vezetőjüknek, Láng Istvánnak.

 

 

Baranyai Zoltán

Láng István

Regényi Gábor

 

A muzsikusok közül választott idei Lickl-díjas olyan, mint egy mesebeli kaleidoszkóp. Százféle színben pompázik, és sokoldalúságával meglepi a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Hatalmas szívével, és hitről és lélekről szóló gondolataival a zenét olyan éteri magasságokba emeli, amit talán sokan meg sem tudnánk fogalmazni. A nagyzenekarban betöltött helye amolyan otthon a számára, ahonnan kalandos túrára indul az óvodások vagy az ének irányába. Többszörös közönségdíjasunk, aki a koronavírus bezártságát nem börtönként, hanem lehetőségként élte meg, és a családi zenekar fejlesztésére fordította. Neki köszönhetjük a napokban látható zenekari advent programsorozat ötletét, és önzetlen megszervezését. A tíz év alatt többszáz Csigaház Csigapójaként a város csemetéinek zenei nevelésében maradandó művészi munkát végzett. Kiss Szabolcs harsonaművész.

 

Kiss Szabolcs

 

A zenekar menedzsmentjének idei díjazottja az az ember, aki rajtam kívül talán a legtöbb koncertünkön volt jelen személyesen, de se nem a színpadon, se nem a nézőtéren. A magabiztos és elegáns járásáról már messziről felismerhető kolléga jól illeszkedik a pfz csapatába: megtaláljuk benne a komolyzenészekre jellemző perfekcionizmust és kérlelhetetlenséget, ugyanakkor figyelmes és melegszívű természete alkalmassá teszi, hogy a frontvonalban dolgozzon. Rendet teremt a többezer bérletes és jegyvásárló sokszor egyenként eltérő igénye és elvárása között, fáradhatatlanul írja a leveleket, telefonál, és sosem veszti el a türelmét. Az ő területén a covid az évtizedes szakmai tapasztalatokat és kiszámíthatóságot rombolta porba. A koncertek ugyan elmaradtak, de a változások és új értékesítési útkeresések mindannyiunkat felülmúló mennyiségű feladattal látták el. Az artisták ügyességével zsonglőrködik a pótkoncertek, a jegyvisszaváltások és a stream bevezetésének nehézségei között. Az idei Lickl-díjasunk ebben a jubileumi évtizedben, és ebben a nehéz évben is hősiesen helyt állt értékesítési menedzserként, hostess vezetőként és jegypénztárosként egyaránt. Merthogy ő három az egyben: Tátrai Blanka értékesítési menedzser.

Tátrai Blanka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szeretettel gratulálunk!

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992