1 2 3

Művészet és vállalkozás egy tető alatt

Ha a Pannon Filharmonikusok zenekara szóba kerül, bizonyára kevesen gondolnak arra, hogy a vállalkozásmenedzser is legalább annyira szerves része a csapatnak, mint mondjuk a koncertmester, vagy az igazgató. A mai világban a művészeti szervezetek is azokra a módszerekre támaszkodnak munkájuk során, mint a profitorientált vállalkozások, így költséghatékonyabb, takarékosabb a zenekar működése. A PFZ-nél Keresztény Ákos vállalkozásvezető a gazdája a területnek, amelyről nagy érdeklődéssel hallgattam beszámolóját.

- Mióta tölti be a zenekarnál ezt a laikus számára kissé különösen csengő vállalkozásvezetői tisztséget?
- 2017. január másodikán kezdtem dolgozni a Pannon Filharmonikusoknál, az újévi hangverseny volt az első olyan koncertélményem, amelyet új munkatársként hallgathattam meg tőlük.

- Korábban is volt ilyen beosztás a PFZ-nél?
- Nem, gyakorlatilag az én érkezésemmel jött létre ez a munkakör. Annak ellenére, hogy a Pannon Filharmonikusok egy nonprofit szervezet, mégis a zenekar életében meghatározóak a saját bevételek. Horváth Zsolt igazgató úr úgy látta, hogy az ország egyik legsikeresebb zenekarának még inkább ki kell lépnie a piacra, nyilván olyan módon, hogy a zenekar művészeti tevékenysége továbbra is zavartalanul működjön. Ehhez szükséges volt a saját bevételi portfóliót szélesíteni, amely adja magát a zenekar ismertsége, művészi színvonala révén.

- Említsen néhány olyan területet, amely irányába el lehetett kezdeni a munkát!
- Olyan fellépésekre kell gondolni, amely nem a Kodály Központ, vagy a Müpa bérletes és egyéb előadásai közé tartoznak. Ezek lehetnek külföldi, vagy belföldi turnék, fesztiválokon való részvételek.

- Korábban szerzett már hasonló munkakörben gyakorlatot, vagy teljesen új volt a művészeti terület?
- Ha a PFZ előtti munkahelyemre gondolok, akkor egyáltalán nem távoli a művészet világa, hiszen a Filharmónia Magyarországnál dolgoztam. Először, mint a Virtuózok turnémenedzsere, majd néhány hónap után a dunántúli régió irányítása is hozzám került. Nem kellett nagyot sétálnom ahhoz, hogy a PFZ-hez menjek, mert a Filharmóniás irodám a Kodály Központ első emeletén volt, most pedig a harmadikon vagyok. Persze mindig sietek hozzátenni, hogy nincs zenei múltam, nem vagyok hangszeres zenész, ilyen szempontból kívülről jöttem, de hallgatni szeretem a komolyzenét, és a könnyebb műfajokat is.

- Milyen tanulmányok, készségek, képességek szükségesek egy vállalkozásvezetőnek?
- Az alapszakmám szerint magyar nyelv és irodalom tanár vagyok, és a kommunikáció szakot is elvégeztem, a diploma megszerzését követően két évig tanítottam is.

- Ez azért messze van az üzleti élettől.
- Valóban messze van, ráadásul nagyon szerettem tanítani, nem azért lettem pályaelhagyó, mert csalódtam abban a munkában. A döntéseim sorozata által kerültem oda, ahol most vagyok, úgy érzem, hogy minden alkalommal sikerült előrelépnem, új kihívásoknak megfelelnem. Egyetlen munkahelyi váltásomat sem a kényszer szülte, mindig egy adott lehetőséggel éltem, amely nem csak egzisztenciálisan jelentett előrejutást, hanem szakmailag is. Most harminc évesen úgy érzem, hogy a helyemen vagyok, itt a Pannon Filharmonikusoknál.

- A vállalkozás világa mikor jelent meg az életében?
- A vendéglátásban dolgoztam kvázi étteremvezetőként, innen kerültem át Pécs város fesztiválszervező cégéhez, ahol az összes szabadtéri rendezvény szervezésében részt vettem. Ezt követően a Filharmóniához mentem dolgozni, de erről már beszéltem. Mindkét helyen sokat tanultam arról, hogy miképp lehet emberekkel együtt dolgozni, létrehozni produkciókat, miképp lehet a szervezést a legzökkenőmentesebben megoldani.

- Ha a munkájáról kérdezné valaki, hogyan jellemezné az itteni tevékenységét?
- Éppen a minap gimnáziumi osztálytalálkozón voltam, ahol szintén megkérdezték, hogy, hol dolgozom, mit csinálok? Automatikusan azt feleltem, hogy a zenekarnál dolgozom, mivel nekem a nagybetűs zenekar pécsiként a PFZ. Persze aztán hozzátettem, hogy a Pannon Filharmonikusoknál, de remélem, sok pécsi velem együtt a zenekar szó hallatán erre asszociál. Ha a munkámat kellene pontosan leírnom, az nem lenne ennyire egyszerű, hiszen sok mindenben részt veszek, a koncertekre is próbálok eljutni, együtt élni a zenészekkel, a kollégáimmal. A menedzsment tagjaként szerves része vagyok-vagyunk a zenekarnak, a háttérben dolgozom, de úgy érzem, hogy a munkámmal hozzájárulok a művészek sikeréhez. Egy bő év elteltével úgy gondolom, hogy kevés olyan jó munkahely van, mint a PFZ, és azt nem a dolgozói lojalitás mondatja velem. Próbálok minél többet beletenni a munkámba a személyiségemből, szeretek jelen lenni, részt venni az eseményekben, talán ez a tanári múltamban gyökerezik.

- Mit tekint a saját területén sikernek?
- Elsőre talán nem tűnik túlságosan attraktívnak az a terület, amelyen dolgozom, hiszen pénzügyek, szerződések, belső szabályzások kidolgozása, partnerekkel való tárgyalások alkotják a fő vonalat. Számomra az jelenti a sikert, ha a cégen belül van egyfajta belső béke, nyugalom, amely az alkotómunkához elengedhetetlen. Az én feladatom az, hogy az előbb említett területeken minden rendben legyen, hiszen többek között ezáltal válik lehetővé a zenekar teljes odafordulása a fő tevékenység, a zeneművészet felé.

- Vannak segítői ezen a területen?
- Nincsenek beosztottaim, ilyen szempontból egyedül végzem ezt a munkát, de a menedzsment funkciók összefonódása, bonyolultsága miatt összeérnek a feladataink, nincsenek éles határok egy- egy kolléga munkájában. Ebből a szempontból ez bizony csapatmunka, amely szoros együttműködést igényel.

- Mi volt az, ami leginkább hatással volt Önre ez alatt a bő egy év alatt, amióta itt dolgozik?
- Úgy érzem, hogy a közösség befogadott, nem csak a vezetés, hanem a zenekar tagjai is. Jó érzés és egyben megtisztelő ennek a társulatnak a tagjaként dolgozni. Ha eseményt kell kiemelni, akkor a tavalyi miskolci operafesztivál jut eszembe, amelyen a zenekarral együtt én is részt vettem. Hasonlóan szép élmény volt a londoni fellépésünk, amelyen Eötvös Péter Senza sangue című művét és Bartóktól a Kékszakállú herceg várát játszotta nagy sikerrel a PFZ. De említhetném a tavalyi szabadtéri koncertünket, amely szeptember 15-én volt Pécs főterén, ezt egy kollégámmal közösen szerveztük. Ezek nagyon felemelő és építő élmények voltak a számomra.

- A családja hogyan áll a munkájához?
- Nős vagyok, és a feleségem is nagyon büszke arra, hogy a Pannon Filharmonikusoknál dolgozom, sokszor beszélgetünk az éppen futó projektekről, a munkámról odahaza. Babát várunk, júniusban fog megérkezni első gyermekünk. Egy biztos, hogy alapjában megváltoztatja majd az új kis jövevény az életünket.

- Milyen a jövőképe a munkát illetően?
- Nem csak a feleségem, én is nagyon büszke vagyok arra, hogy itt dolgozom a zenekarnál, most először érzem azt, hogy a helyemen vagyok, szeretek itt lenni és szeretem azt, amit csinálok. Azt remélem, hogy a művészeti szervezetekre nem jellemző friss szemlélet, mely életre hívta a pozíciómat valamint az ebben végzett munkám a bevételek maximalizálásával lehetőséget terem a PFZ számára, hogy olyan szakmai munkát folytathasson a jövőben is, melynek fókuszában egy nemzetközi szintéren is prémium branddel rendelkező pécsi művészeti produktum létrehozása áll.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992