Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Közreműködők

Pasztircsák Polina

szoprán

Pasztircsák Polina szoprán, nemzetközi koncert- és operaénekesi karrierjét a 2009-es Genfi Nemzetközi Énekverseny megnyerése után kezdte meg igazán. Azóta vendégszerepel operaházakban és koncerttermekben Európa-szerte.

Budapesten született iparművész családba. Nevét magyar édesapjától, orosz édesanyjától, valamint többek között szlovák felmenőitől eredezteti.

2007-ben debütált operaszínpadon, Lorenzo Ferrero Le Piccole Storie nevű kortárs operájának női főszerepében. Következő évadban nagy sikerrel debütált Micaela szerepében Modenában, ahol azzal mestere, Mirella Freni tette anno. Azóta énekelte Partenope szerepét a Karlsruhei Handel Fesztiválon Michael Hofstetter vezénylésével, Woglindét a Genfi Nagyszínház Wagner: Ring-produkciójában Dieter Dorn rendezésében és Ingo Metzmacher vezényletével. Rendszeres vendégművésze a Magyar Állami Operának Mimi, Traviáta, Desdemona és Micaela szerepével. Richard Strauss A hallgatag asszony című operájában Isotta szerepét fogja énekelni Kocsis Zoltán zenei vezetésében.

Koncertszólistaként énekelte Sosztakovics 14. szimfóniáját a Svájci Olasz Rádiózenekarral Francesco Angelico karmesteri pálcája alatt, Fauré: Requiemet a Genfi Nagyszínházban, Beethoven: Missa Solemnist a hamburgi Laeiszhalle-ban. Énekelte Berlioz Nyári éjszakák dalciklusát a Varsói Szimfónikusokkal, Mozart koncertáriákat a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Beethoven Egmontját a Szentpétervári Filharmóniával és Nyikolaj Alexejevvel, Beethoven IX. szimfóniáját a Concerto Budapesttel és Keller Andrással. A gstaadi Menuhin Fesztiválon Mozart-áriákat énekelt Sabine Meyer klarinétossal, a Baseli Kamarazenekarral és Andreas Spering karmesterrel. Ezenkívül vendégszerepel az NDR Rádiófilharmóniában Eivind Gullberg Jensennel, a kölni WDR Szimfónikus Zenekarral a “Kálmán!” operett gálán, a Budapest Fesztivál Zenekarral Mozart koncertáriákat énekel, valamint a svájci Orchestre de le Suisse Romande-dal és Jaap van Zweedennel Strauss Négy utolsó énekét adja elő.

Dalesteket ad a Francia Rádióban, a Marburgi és Zürichi Konzertvereinban Richard Strauss, Debussy, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt dalaival Jan Philip Schulze zongorás kíséretében, akivel 2010 óta dolgozik együtt. Dalesteket adott továbbá Boris Kusnezowval és a Zemlinsky Quartettel a svájci Davos Fesztiválon, valamint Füzi Nóra zongoristával a Bartók Rádióban és a Zsidó Nyári Fesztiválon. Rendszeres vendégművésze a Takács-Nagy Gábor által vezetett svájci Bellerive Fesztiválnak, Fülei Balázs és Christian Hadland zongoristák kíséretében.

19 évesen kezdett éneket tanulni Bikfaly Júliától Budapesten. Zenei tanulmányait Olaszországban folytatta öt évig Mirella Freni “Centro Universale del Belcanto” iskolájában a magyar-olasz államközi zenei ösztöndíj segítségével. 2010-ben diplomázott kiemelkedő teljesítménnyel a Ferrarai “G. Frescobaldi” Konzervatóriumban. Énektanulmányaival párhuzamosan művelődésszervező diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Hangján és repertoárján olyan mesterekkel dolgozott, mint Carol Richardson-Smith, Jevgenyij Nyesztyerenko, Csengery Adrienne, Bernd Weikl, Mathias Goerne és Christoph Eschenbach.

A Genfi Nemzetközi Énekversenyen kívül – ahol elnyerte az első díjat, a közönségdíjat, és három egyéb különdíjat – énekesi teljesítményét a 2012-es müncheni ARD Zenei Versenyen különdíjjal, valamint 2004-ben a nemzeti “Simándy József” Énekversenyen első helyezéssel is elismerték.

Első portré-albuma 2010-ben jelent meg az Ysaye Records kiadásában Richard Strauss, Sosztakovics, Bartók és Kodály dalaival.

Rendezvénynaptár

SHIFF 2018 - „Spirit of Bahrain” - Gálaest a Pannon Filharmonikusokkal

szept 5. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Titán

szept 13. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Bécsi ikonok

szept 28. | 19:30 | MÜPA - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

vezényel: Bogányi Tibor

Bécsi ikonok

szept 29. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Lengyel légyott

okt 4. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Paweł Przytocki