1 2 3

W. A. Mozart: Figaro házassága

PTE MK magánének szakos hallgatóinak vizsgaelőadása

Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága

Sóki Richárd – Almaviva gróf
Pančić Kevin – Figaro, a gróf komornyikja
Dóró Dalma – Rosina grófné
Alice Cahya Putri – Susanne, a szobalánya
Karádi Patrícia – Marcellina, házvezetőnő
Majercsik Júlia – Cherubino, a gróf apródja
Berislav Jerkovič – Bartolo, orvos
Pál Botond – Basilio, zenemester
Végh Bálint – Antonio, kertész
Yuanyuan Pan – Barbarina, a lánya
a PTE MK Zeneművészeti Intézet és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem magánének szakos hallgatói
Pécsi Egyetemi Zenekar – szimfonikus zenekar
Halász Ágnes – korrepetitor
Varga Éva – rendező

Vezényel: Kocsár Balázs

Jegyárak: 1500 Ft. 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!
Jegyvásárlás
1/0

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának magánének szakos növendékei a Kodály Központ színpadán mutatják be vizsgaelőadásukat, így megismerhetjük a jövő tehetségeit. Az egyetemi fészket elhagyó énekesmadarak kirepülése ez az előadás, ahol a fiatal tehetség már művészként állhat együtt a színpadon a művésztársaival. Az opera hangszeres szólamait szintén az egyetem hangszeres hallgatóiból álló zenekar látja el. Büszkék lehetünk a sokéves készülés, tanulás és művészeti munka eredményére, a kreativitás, a zene és a fiatalos lendület találkozására. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar tervező grafikai osztálya a vizsgaelőadásnak külön logót és plakátot terveztetett, és a produkcióval egyidőben a Pannon Filharmonikusokkal közös zenei pályázat közönségszavazásra érdemes alkotásai is kiállításra kerülnek. Az előadás során a PTE az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel is együttműködik.

A bemutatásra kerülő mű alapját képező Beaumarchais-vígjáték témája vörös posztó: az első éjszaka kegyúri joga köré épül. Emiatt a korabeli cenzúra tiltólistára tette, sőt, több európai országban is hasonló lett a sorsa. Amikor Párizsban már előadásra kerülhetett, Bécsben még mindig tiltott mű volt, így nagy meglepetést okozott, hogy Lorenzo da Ponte engedélyt kaphatott operalibretto készítésére. Azonban ez csak a kezdete volt a darabot övező botrányoknak. Mozart egyik leghíresebb művét gyötrelmes körülmények között komponálta. A Szöktetés a szerájból óta nem tudott igazán sikert elérni, furcsa, bohém társaságba keveredett, nem törődött a saját karrierje építésével, a Figaro házasságát, ezt a már eddig is botrányos darabot viszont élete egyik főművének szánta. Titokban kezdett komponálni és mindössze hat hét alatt megírta az operát. Mozart eközben szörnyű anyagi gondokkal küszködött. A főpróba napján dobták ki lakásából – lakbérhátralék miatt. A zeneszerző kénytelen volt kölcsönért folyamodni barátaihoz. Felesége olyan beteg volt, hogy járni sem tudott. Eközben a mű előadását Salieri és baráti köre igyekezett meghiúsítani. A mester ellenfelei talán érezték, hogy ez az új opera magasabb szintre emeli a vígopera fogalmát. Az opera bemutatója 1786-ben végül vegyes sikerrel zárult, a zeneértők lelkesedtek érte, az arisztokrácia már kevésbé. Egy évvel később viszont a monzai bemutató meghozta a várt sikert, a műből elkészült a német fordítás, amelyet Magyarországon először 1795-ben mutattak be. Később az előadók visszatértek az eredeti, olasz nyelvű előadáshoz.

 

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992