1 2 3

SZÍN-fónia

Színgazdag zenei történetek

Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin: cisz-moll etűd, Op. 2, No. 1.
Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin: fisz-moll zongoraverseny
Liszt Ferenc: Dante-szimfónia

Váradi Marianna – szoprán
Szabó Marcell – zongora
Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus (karig.: Vass András)

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 121' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Bérletárak: Teljes bérlet ár / I. rendű: 27.400 Ft, II. rendű: 23.400 Ft, III. rendű: 18.400 Ft » Nyugdíjas, diák bérlet ár / I. rendű: 22.900 Ft, II. rendű: 19.700 Ft, III. rendű: 17.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

Szkrjabin híres volt arról, hogy minden hanghoz színeket látott, érzett, társított, Liszt pedig egyike volt az első impresszionista gondolkodású szerzőknek, akik imádtak hangokkal festeni. Ez a színhatás mindhárom kompozícióban visszaköszön.A hangverseny első részében egy fiatal, tehetséges és szerelmes fiatalemberrel találkozhatunk: Alekszandr Szkrjabin, cisz-moll etűdje a szerző 15 éves korában született, és első sikerdarabjai egyikeként később átkívánkozott a zenekar hangszereire is. Egyetlen zongoraversenyét – és egyben első zenekaros darabját – 24 évesen írta, rendkívüli sietséggel, hogy még az esküvője előtt befejezze. Lévén, hogy zongoristát vett feleségül, ebben a lírai versenyműben valószínűleg ihletően hatott saját szerelme is. A koncert második felében egy monumentális szimfonikus költemény hangzik el, melyet Dante Isteni színjátéka ihletett. Az első tétel a pokol drámai megjelenítése, a halál elől történő menekülés apokaliptikus hangulatával, az elátkozott szerelem tragédiájával. A második tétel a tisztítótűz, melyet szünet nélkül követ egy áttetsző, nőikarra komponált Magnificat. Liszt eredetileg a mennyországot kívánta megkomponálni, de erről Wagner lebeszélte, így inkább csak valami éteri, sejtető feloldás került a mű végére. 

 

Hangversenyünket a Bartók Rádió felvételről sugározza majd a későbbiekben.

Szkrjabin 150'- és a hangok színe

Látni a zenét? Hallani a színeket?

 

A szinesztézia egy izgalmas mentális jelenség, amit valamilyen szinten mindannyian ismerünk. Az egyik érzékszervünkkel észlelt jelenség felidézhet, aktiválhat egy másik szervvel észlelhető érzést. Nagyon leegyszerűsítve így például a kék szín hideg érzetet kelthet. Jellemző még például, hogy a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társíthat. Összeérzésnek is nevezzük. Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zeneszerző, zongoraművész a Muszorgszkij utáni orosz zene egyik legkiemelkedőbb alakja. Ő szinesztéziával élt, híres volt arról, hogy minden hanghoz színeket látott, érzett, társított, minden hangnak megfelelt egy konkrét szín, vagy színárnyalat.

Moszkvában született arisztokrata család gyermekeként, tizenhat évesen iratkozott be a moszkvai konzervatóriumba, hamarosan neves zongoristává lett - bár erős küzdelmeket kellett tennie, mivel kis kezei miatt nem tudott átfogni egy oktávot, a szigorú gyakorlások következtében pedig jobb keze súlyosan sérült. Nagyszabású darabja, az f-moll szonáta, amit ekkoriban komponált, valójában egyfajta könyörgés volt részéről a felsőbb erőkhöz. 1892-ben végzett kitüntetéses zongoristaként, tehát végül valóban meggyógyult...

Idén októberben ötödik alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált, mely az évforduló alkalmából Szkrjabin zenéjére koncentrál.

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992