1 2 3

Szabadtéri ünnepi hangverseny a Dóm téren!

Erkel Ferenc: Hunyadi - nyitány
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Dohnányi Ernő: Szvit, Op. 19
Rózsa Miklós: Téma,variációk és finálé
Rózsa Miklós: El cid
Rózsa Miklós: Spellbound Concerto zongorára és zenekarra

Konferál: Bősze Ádám
Hodozsó György – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 85 perc
Jegyárak: Az előadás ingyenes, de nem helyre szóló, regisztrációs jegy/ülőjegy váltásához kötött.
Jegyvásárlás

Augusztus 20-án ingyenes szabadtéri ünnepi hangverseny a Pannon Filharmonikusokkal

Izgalmas, sokszínű zenei csokrot állítottunk össze, Erkel zenéjétől a legnemesebb filmzenéig ívelően, reméljük, hogy mindenki talál benne kedvére valót. Töltsünk együtt egy tartalmas nyáresti estét szabadtéren!  Az ünnepi hangversenyt a hála ihlette, a régen élt és kortárs magyar zeneszerzők műveivel az együttes Magyarország államalapítása előtt tiszteleg a Dóm téren.

Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy a színpadon méltó és egyben izgalmas találkozást nyújtson a legnagyobb magyar zeneszerzőink közül Erkel Ferenc, Kodály Zoltán , Dohnányi Ernő klasszikusabb zenéje Rózsa Miklós filmtörténeti hatású muzsikájával.

Rózsa itthon még talán kevésbé ismert magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert komponista a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett maradt. Hollywood folyamatos felkérései mellett rendszeresen adott komolyzenei hangversenyeket is.

 

Koncert kép

Partitúráit aprólékosan állította össze,  a gondosan, magas színvonalon komponált hangok szépsége és varázsa a szakmát és és a közönséget is elkápráztatja. Magyarul Elbűvölve a címe (eredetiben Spellbound) az 1945-ben készült fekete-fehér amerikai nagyjátékfilmnek, amelyet a világhírű Alfred Hitchcock rendezett. Az alkotás több filmtörténeti jelentőségű elemmel bír: Salvador Dalí tervezte a híres álomjelenetet, de kiemelkedő Rózsa elképesztő színvonalú, Oscar-díjas  filmzenéje, amelyben ő alkalmazta először az orosz teremint, az egyik legelső elektronikus hangszert. Ezek az elektronikus melódiák később más filmek dallammotívumaiban is megjelentek.

Spellbound Concerto zongorára és zenekarra című műve valójában egy zongoraverseny kvalitásaival bír, Magyarországon alig hangzott még el, Hodozsó György zongoraművész erre az ünnepi alkalomra készült fel a műből. Rózsa Téma,variációk és finálé című darabja, valamint az El cid hangzik el még el. Ez utóbbi az arabok ellen sikereket elért lovagvezér, a kasztíliai El Cid történetét elmesélő 3 órás nagyjátékfilm címe is, amelynek női főszerepét Sophia Loren alakította.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operája hamar kiemelkedik kora zeneművei közül. A kortársaknak szóló üzenetei, a zenéjében rejlő értékek, magával ragadó dallamvilága az európai operairodalomban is új irányt képviselt. Ha felhangzik legismertebb motívuma, talán mindannyian emlékszünk és dúdoljuk a zenekarral.

Kodály Zoltán személyes élményből táplálkozva szerezte szvitszerű darabját, a Marosszéki táncokat, a hat dallamot összefűző tétel dallamait Székelyföldön gyűjtötte még az I. világháború előtt.

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester és pedagógus, azaz sokoldalú muzsikus volt, az est folyamán Szvit nagyzenekarra című műve hangzik el.

A hangversenyen Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere dirigál, Bősze Ádám konferál.

  • A belépés regisztrációs jegyhez kötött, amely ingyenesen a www.jegymester.hu oldalon online, vagy a Kodály Központ jegypénztárában személyesen igényelhető.
  • A nézők ülőhelyet elfoglalva, de nem helyre szóló jeggyel vehetnek részt az előadásokon. Az ülőhelyre szóló szabadtéri jegyek érvényesek lesznek a Kodály Központba is, amely a rendezvény esőhelyszíne.
  • Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik!

A Kormány rendeletei függvényében az előttünk álló időszakban a rendezvényekre vonatkozó rendelkezések illetve a nézőszám korlátozás szabályozása, a műsor kezdési időpontja, a helyszín is változhat, azaz a műsorváltozás minden jogát fenntartjuk! A hatályos rendelkezések előírják, a későbbiek esetleg tovább korlátozhatják a nézőszámot.

Megértésüket köszönjük!

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992