Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Barokkban is a legjobb

A Pannon Filharmonikusok és a Fesztiválkórus produkciója nyerte el a nagyhírű varasdi barokk fesztiválon a legjobb teljesítményért járó díjat.

Magyarország volt a díszvendége az idén 47. alkalommal megrendezett Varasdi Barokk Esték nemzetközi horvát komolyzenei fesztiválnak, amelyet szeptember 22. és október 2. között tartottak. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével fellépő együttest Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere dirigálta a fesztivál első hétvégéjén, mely produkciónak a fesztivál zsűrije a legjobb teljesítményért járó Ivan Lukačić-díjat ítélte oda. A díjat 2017. október 12-én, a zenekar hangversenyén a Kodály Központban Horváth Zsolt, az együttes igazgatója vette át.

A barokk pompáját felidéző koncertek és események évente közel tízezer látogatót vonzanak. A Pannon Filharmonikusok a két éve tudatosan felvállalt, a barokk stílus korhű előadásmódját előtérbe helyező szakmai műhelymunkájának köszönhetően kapott meghívást a rangos nemzetközi fesztiválra, melyben kiemelt szerepe volt a 2015-ban alapított Fesztiválkórus két művészei vezető – Dobos László és Vass András – nagyszerű felkészítő munkájának. A Pannon Filharmonikusok és ezzel együtt a további magyar fellépők méltó bemutatkozását a fesztiválon a zágrábi magyar nagykövetség, valamint Magyar József, Magyarország zágrábi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tette lehetővé a követség nagyvonalú anyagi támogatásával.

A fesztivált követően a zsűri a legjobb teljesítményért járó Ivan Lukačić-díjat ítélte oda az együttesnek. Az előadást, valamint Bogányi Tibor vezető karmestert a zsűri elnöke, professzor Zdenka Weber az alábbi szavakkal méltatta:

Bogányi Tibor mester hatalmas tapasztalata a barokk repertoár értelmezésében a műsoron szereplő valamennyi mű előadásában kibontakozott. Az énekes szólisták, és a különösen kifejező és kiemelkedő szólamok vezetésekor, valamint a kórus- és a hangszeregyüttessel való egységes együttműködés létrehozásakor is. A gyorsabb tételek lendülete és mozgékonysága, valamint a lassabb tételek elmélkedő hangulata, az egyes szavak jelentését zeneileg leíró figuralizmusok ismételgetése, a barokk kor népszerű művészi kifejezőeszközeihez tartozó visszhang-effektus, a Harmonia Caelestis Saule, Saule című tételének végén elhangzó diadalmas trombiták hangja, Buxtehude kantátáiban megszólaló finom, disszonáns, és ezért progresszív pillanatok – ezek mind-mind a magyar zenészek kiválóságának, valamint a barokk zene előadásához szükséges tájékozottságuknak bizonyítékai.”

A díj átadására a Pannon Filharmonikusok hangversenyén, 2017. október 12-én a Kodály Központban került sor. A legjobb teljesítményért járó díjat Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója vette át Magyar József zágrábi magyar nagykövettől, valamint a Varasdi Barokk Esték művészeti igazgatójától, Davor Bobicot-tól.

Vissza

Értesüljön a legfrissebb információkról!

Rendezvénynaptár

Music by

jan 25. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Hollerung Gábor

Fehéren izzó hegedű - Gyermán István 80.

jan 27. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Ligeti András

Amerikai anzix

febr 3. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Korsten Gérard

Vendégségben Debrecenben

febr 5. | 19:30 | Kölcsey Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Csigaház V. - Búgócsigák

febr 10. | 15:30 | Kodály Központ

Csigaház V. - Búgócsigák

febr 10. | 17:00 | Kodály Központ