Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Ablak a világra

Amit mindenképpen hallani kell ebben az évadban!

A Pannon Filharmonikusok eljátszott egy gondolattal. Ha csak három koncertet hallgathatnánk meg az évadban ahhoz, hogy egy meghatározó keresztmetszetet ismerjünk meg a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából, melyik három lenne az? Kinek a tanácsát fogadnánk el teljes bizalommal, hogy melyik három legyen? Kitől várnánk, hogy képzeletben elkalauzoljon bennünket a komolyzene univerzumában?

A tavaly elhunyt Kocsis Zoltánról szóló megemlékezésekben a legtöbben úgy fogalmaztak, hogy „űrt hagyott maga után”. Személye valóban pótolhatatlan veszteség, zseniális tehetsége és elkötelezettsége egyedülálló volt a magyar zenei életben.  Az űr azonban lehet számunkra ablak a zene világára. Kocsis Zoltán muzikalitása, zenei tudása, preferenciái mindannyiunk számára iránymutatásként szolgálhatnak az egyetemes zene megismerésére. A Pannon Filharmonikusok a 2017/2018-as évadban három hangverseny műsorát állította össze úgy, hogy képzeletbeli ablakunkon Kocsis Zoltánnal együtt nézhetünk ki és fedezhetünk fel egy-egy meghatározó alkotást. Az Energiaáramlás évadában részesei lehetünk e nagyszerű karmester, zongoraművész, zeneszerző választásainak.

 

A fiú

2017. november 9. 

Kodály Központ, csütörtök 19.00  

Kocsis Krisztián – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

 

A mentor

2018. március 8. 

Kodály Központ, csütörtök 19.00  

Palojtay János − zongora

Vezényel: Vajda Gergely

 

A barát

2018. április 12. 

Kodály Központ, csütörtök 19.00  

Ránki Dezső − zongora

Vezényel: Hamar Zsolt

 

A koncertek műsorának összeállításakor legkedvesebb zeneszerzőinek műveiből válogatott az együttes, így kerülnek műsorra Beethoven, Rahmanyinov, Richard Strauss, Kurtág György, J. S. Bach és természetesen Bartók Béla darabjai. Richard Strauss műveinek premierjét, Rahmanyinov  magyarországi ismertségét, Bartók Béla újraértelmezését és Kurtág György alkotásainak számos bemutatóját Kocsis Zoltánnak köszönhetjük. A koncerteken kiváló karmesterek és szólisták garantálják, hogy a zeneirodalom e remekei a Kodály Központban úgy szólaljanak meg, hogy a résztvevők érezzék, valóban a komolyzene legjavából kaptak ízelítőt. A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatja. 

 

A koncertekre szólójegy és a Kodály Központ jegypénztárában kedvezményes jegycsomag is váltható.  Kedvezményes jegycsomag ára a három hangversenyre: 10500 » 9000 » 7500 Ft

 

Kocsis Zoltán terem

A Pannon Filharmonikusok a megújulásától számítva több mint egy évtizeden keresztül élvezhette Kocsis Zoltán szakmai mentori támogatását. Az állandó vendégkarmesterként minden évadban fellépő dirigens koncertjei teltházat vonzottak, az utolsó, zongoraművészként adott koncertjére sorban állt a közönség a jegyekért. A zenekar művészei, bár nehéz próbaperiódusokat tudhattak mindig maguk mögött, tisztelettel csodálták a művész zenei intellektusát, zeneiségét és fáradhatatlanságát. A rendkívül intenzív és tartalmas közös  munkák emlékére, a tisztelet jeleként 2017. november 9-én a Pannon Filharmonikusok Pécs Megyei Jogú Város vezetőivel egyetértésben Kocsis Zoltánról nevezi el zenekari próbatermét.  Az ünnepélyes teremavatásra 2017. november 9-én délután 18.00 órakor kerül sor dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Páva Zsolt polgármester jelenlétében.

A teremavatón a férőhelyek száma korlátozott. Kérjük, hogy a részvételi szándékát jelezze a tatrai.blanka@pfz.hu e-mail címen  legkésőbb 2017. november 7-én 12.00 óráig. A visszaigazolt regisztráltak  a Művészbejárón keresztül tudják megközelíteni a próbatermet.

 

 

Vissza

Értesüljön a legfrissebb információkról!

Rendezvénynaptár

Művészbejáró 3. - Zene karnyújtásnyira

márc 1. | 19:00 | Kodály Központ

Akváriumi keringő 2.

márc 2. | 16:00 | Pécs Zoo

Csigaház VI. - Réztestű fák

márc 3. | 15:30 | Kodály Központ

Csigaház VI. - Réztestű fák

márc 3. | 17:00 | Kodály Központ

Még1esély! - sorozat rászorulók részére

márc 8. | 10:00 | Kodály Központ

vezényel: Vajda Gergely

A mentor

márc 8. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Vajda Gergely