Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

A mentor

A Pannon Filharmonikusok is csatlakozik a világszintű ünnepléssorozathoz Bach születésének 333. évfordulója alkalmából.

 

J.S. Bach születésének 333. évfordulóját márciusban ünneplik világszerte. A Pannon Filharmonikusok március 8-i koncertjén Pécsett a zeneszerző tiszteletére első alkalommal lesz hallható Bach zongoraversenye a korábban megszokott csembaló helyett zongorán, Palojtay János előadásában. A 19.00 órakor kezdődő hangverseny a második állomása annak a novemberben megkezdett koncertsorozatnak, mely Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét fogva nyit ablakot a zenei világra, így válogatva a legendás zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól. Az est karmestere Vajda Gergely.

A koncert címe Kurtág György és Kocsis Zoltán mentor és tanítvány viszonyára utal, mely egészen Kocsis Zeneakadémián folytatott tanulmányáig nyúlik vissza, ahol Kurtág igazi tanítómesterként járult hozzá az ifjú Kocsis szakmai fejlődéséhez. Ez a kapcsolat azonban nem szakadt meg az egyetem végeztével sem, kölcsönösen mély tisztelettel adóztak egymás kivételes tehetsége előtt. Ennek egyik jeles példája, hogy Kocsis Zoltán 2016-ban még aktívan közreműködött a Kurtág György 90. születésnapjára szervezett ünnepi koncertsorozatban, valamint erről a tiszteletről tanúskodnak Kurtág György búcsúbeszédének szavai is.

“Egy hozzád fogható formátumú zongoraművész általában először a saját karrierjét építi. Te, mint egy jó államférfi, kiemelted és megvalósítottad a legfontosabb tennivalókat az egész magyar zenei életben és kultúrában” – fogalmazott Kurtág György a búcsúbeszédében.

A fentiek alapján tehát nem véletlen, hogy a március 8-i hangversenyt Kurtág Stele című műve nyitja. Ezt követően Palojtay János közreműködésével Pécsett, a Kodály Központban először lesz hallható a Pannon Filharmonikusok előadásában Bach zongoraversenye csembaló helyett zongorán. Végül Rahmanyinov utolsó kompozíciója, a háromtételes Szimfonikus táncok zárja az estet.
A közönséget ismét Vajda Gergely köszönti a karmesteri pulpituson, aki legutóbb januárban, saját művének magyarországi bemutatóján vezényelte a Pannon Filharmonikusokat.

Az Ablak a világra koncertsorozat harmadik és egyben utolsó koncertje A barát címmel április 12-én lesz a Kodály Központban, ahol a zongorához Ránki Dezső, Kocsis jó barátja ül majd és Bartók II. zongoraversenyét adja elő.

A hangversenysorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatja.

Vissza

Rendezvénynaptár

Armel Opera Festival 2018: Gluck: Orfeusz és Euridiké

júl 1. | 19:30 | MÜPA Fesztivál Színház

vezényel: Olof Boman

Armel Opera Festival 2018: Eötvös Péter: Lady Sarashina

júl 4. | 19:30 | MuTH Wien

vezényel: Vajda Gergely

Titán

szept 13. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Bécsi ikonok

szept 28. | 19:30 | MÜPA - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

vezényel: Bogányi Tibor

Bécsi ikonok

szept 29. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Lengyel légyott

okt 4. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Paweł Przytocki