1 2 3

Pannon-bérlet 2019/2020 Négy az egyben

Jean Sibelius: En Saga (Legenda) - szimfonikus költemény
Robert Schumann: Versenymű négy kürtre és zenekarra
Johannes Brahms-Arnold Schönberg: g-moll zongoranégyes

Zempléni Szabolcs – kürt
Varga Ferenc – kürt
Borbíró Máté – kürt
Pétersz Árpád – kürt

Vezényel: Bogányi Tibor

Jegyárak: 6990 » 5990 » 4990 Ft
Jegyvásárlás

Miért négy és miért egy, amikor három mű, három szerző, három műfaj? Talán azért, mert az átdolgozó Schönberggel együtt négy szerző egy koncerten, négy szólóhangszer egy versenyműben, és egy zongoranégyesből keletkezett zenekari darab hallható. Ez a hangverseny minden tekintetben a fantáziát mozgatja. Elsőként Sibelius Legendája,amely ugyan egy népszerű szimfonikus költemény, a szerző mégis egész életében adós maradt a konkrét programmal, csak találgatások vannak a Legenda történetére, Sibelius azonban a közönség fantáziájára bízta a mű megértését. A zene tehát csak a keret. Nagyszabású, veretes, epikus keret egy helyben megszületendő történethez, amiről még nem tudjuk, milyen. Századfordulós? Romantikus? Mitikus? Döntse el Ön!
Az északi fantáziavilágból a német romantika meséibe kalandozhatunk Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművében. Négy kürtöt gyakran hallhatunk a zenekarban, de szólistaként négyesben igazán ritkán. A német romantikusok zenéjében a kürt egyszerre jeleníti meg a hősi karaktert, a szabadságvágyat, vagy éppen a természetközeli ember líraiságát, így ez már önmagában többféle értelmezési lehetőséget ad a műnek. És valóban, a hősiesség és vitalitás mellett a bensőséges románc is helyet kap ebben a zenében, mely sokáig tartó viszonylagos mellőzöttsége ellenére a szerző kedves művei közé tartozott. Ezt a kalandot folytatja Schumann ifjú barátja és tisztelője, Johannes
Brahms. Brahms g-moll zongoranégyesének ősbemutatóján maga Schumann felesége játszotta a zongoraszólamot. Az ifjú Brahms ugyan eredetileg zongorára, hegedűre, brácsára és gordonkára írta a nagyszabású négytételes művet, de saját magát és komplex gondolkodását itt sem tudta háttérbe szorítani, így a darab voltaképpen négy hangszerbe sűrített szimfónia lett. Ezt aknázta ki később Arnold Schönberg, aki nagyzenekari apparátusra hangszerelte ezt a darabot. Hogy ez lett-e Brahms 5. szimfóniája? Döntse el Ön! Mint ahogyan azt is, hogy mi vehette rá a német szerzőt, hogy kifejezetten német kultúrára épülő kompozíció zárótételéül egy Rondo alla Zingarese (cigány rondó) kerüljön a kottába. Egy azonban mindenképp biztos: ördögien virtuóz finálénak lesz tanúja a hangverseny közönsége!

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992