Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Véget ért a győztesek évada

Az újítások mellett a közönség- és szakmai sikerek fémjelezték a 2016/2017-es évadot.

Az együttes a Győztesekkel játszunk! szlogennel meghirdetett évadban a hangszeres olimpiák egyedülálló nyerteseit hívta vendégművésznek a fővárosi és pécsi sorozataiba. A koncertek kimagasló közönségsikerrel zajlottak, valamennyi előadást teltház előtt játszotta a Pannon Filharmonikusok, 20%-kal nőtt a nézőinek száma és a jegybevétele. Bár az együttes a megújulását követően a 14. évadát zárta, mégis számos tekintetben ez az évad volt az első: új kamarasorozatot indított Művészbejáró címen, Lickl-díjat alapított az együttműködés tiszteletére, a több mint 1100 eladott bérlettel minden eddiginél több bérletese volt a Müpában, első alkalommal járt koncertkörúton a Déli Kulturális Övezetben, valamint először szállt versenybe és meg is nyerte a közönségdíjat az Armel Operafesztiválon. Ugyancsak fontos kiemelni, ez az évad volt az első, hogy érezhető fizetésemelést tudott adni a muzsikusainak a zenekar.

Közel 150 hangversenyt hallgathatott meg a közönség a 2016/2017-es évadban. Emellett a Pannon Filharmonikusok ellátta a Pécsi Nemzeti Színház zenés színházi produkcióiban felvállalt kötelezettségét is összesen több mint 60 előadásban közreműködött, melyből egy Bartók-est keretében Bogányi Tibor vezényletében első alkalommal lépett a Kodály Központ színpadára szimfonikus zenekari közreműködéssel a Pécsi Balett társulata.

A 2016/2017-es évad egyedülálló volt a korábbi évadok sorában az együttműködések, koprodukciók tekintetében. Az összesen 15 koprodukciós előadás közül kiemelkedik a Pécsi Egyházmegyével közös, Vedres Csaba Miserere című művének ősbemutatója, valamint a Müpával közösen Budapesten és Pécsett is színpadra állított Bellini A puritánok című opera, parádés szereposztással. Az évadban közel 80 vendégművész és több mint 20 kórus, valamint 4 vendégzenekar lépett színpadra a Pannon Filharmonikusok meghívására, köztük olyan világviszonylatban is kiemelkedő művészekkel játszott az együttes, mint Andrej Gavrilov, Akiko Suwanai, Bogányi Gergely, Marie-Elisabeth Hecker, Arno Bornkamp és Fenyő László, és utoljára, de nem utolsó sorban az évad végén Pécsett fellépő Plácido Domingo.

A zenekar Fesztiválkórusa most zárta második évadát, mely során ismét sokat tett azért, hogy gondos szakmai munkával, igényes művészeti együttesként a korhű barokk játékstílust egyre szélesebb réteg ismerhesse meg a Pannon Filharmonikusok koncertjein. Az együttes változatos programjai a régizenétől a kortársig élményt nyújtó előadásokig terjednek, mely között kiemelt jelentőségű a Jonathan Cohen, Kovács Ágnes, Vass András, Dobos László nevével fémjelzett barokk koncertek sora. 

Az idei évad bővelkedett a ritkán játszott, és kihívást jelentő nagyzenekari művekben, de hatalmas közönségérdeklődés mellett mutatta be az együttes J. S. Bach monumentális Máté-passióját is, melyet a zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor dirigált. A szakmai műhelymunka elősegítésére új koncertsorozatot indított az együttes Művészbejáró címmel, mely a zenekarban létrejövő egyedi kamaraformációk produkcióit mutatja be a zenekari próbateremben.

A 2016/2017-es évad a jubileumok évada is volt, mely során 6 jelentős évfordulóról emlékezett meg a zenekar. Bartók Béla emlékére az együttes színpadra állította a zeneszerző színpadi műveit, illetve a zenekari főpróbákra és egy-egy beavató előadásra betekintést nyújtó Bartók Ötpróbára is sor került, lehetőséget adva arra, hogy a közönség közelebbről ismerhesse meg az egyetemes zeneszerző munkásságát és műveit. A Reformáció 500 keretében barokk előadásokra került sor, a pécsi születésű képzőművész Victor Vasarely emlékére turisztikai együttműködés valósult meg a Janus Pannonius Múzeummal, Csorba Győző Kossuth-díjas költő tiszteletére emlékkoncertet adott az együttes a Csorba Győző Könyvtárral együttműködésben, valamint a Pécsi Tudományegyetem 650 éves fennállásának jubileumi évének keretében adta szeptember 1-jei koncertjét a Város napján. Nemzeti zenekarként az együttes 2016 októberében az 1956-os forradalom emlékére öt koncertből álló hangversenysorozatot adott a Déli Kulturális Övezet négy fővárosában – Zágrábban, Belgrádban, Ljubljanában, Szarajevóban – és Eszéken, valamint ismét fellépett az eszéki hagyományos karácsonyi koncertjén.

Az évad szomorú eseménye volt Kocsis Zoltán elvesztése. A kiváló zongoraművész és karmester a zenekar állandó vendégkarmestereként az együttes szakmai mentora is volt. Februárban emlékkoncertet adott az együttes a zeneszerző tiszteletére, melyen Bogányi Tibor lépett a karmesteri pódiumra és dirigálta a Kocsis Zoltán által összeállított koncert műsorát. Az együttes tavasszal meghirdetett bérletsorozataiban három koncerten emlékezik meg a kiváló művészről.

Különösen sikeres fesztiválfellépésekkel zárta az évadot a Pannon Filharmonikusok. Az együttes gálakoncertet adott Pécsett a MET operacsillagaival, majd Plácido Domingo közreműködésével került sor Verdi Traviata című operájának bemutatójára. A Pannon Filharmonikusok hangversenye nyitotta a miskolci BartókPlussz Operafesztivált, és az operaverseny 10 éves történetében első alkalommal producerként szállt versenybe a társulat az Armel Operafesztiválon Rufus Wainwright operájának előadásával, mely közönségdíjas lett.

Az évadot lezárandó az együttes bemutatta legújabb kisfilmjét, mely a Pécsi Püspökséggel együttműködésben a zenekar és Pécs szimfonikus zenei hagyományait ismerteti egy belvárosi sétára felfűzve. A harmincezer megtekintésnél járó film nagy sikert arat szakmai és civil közönség előtt egyaránt, és közvetlen eredménye a helyi Turisztikai Menedzsment Desztinációval megkötött megállapodás, melynek keretében 2017 nyarától zenei témasétákat indít a TDM a Pécsi Bazilikától a Kodály Központig, melynek „végállomása” a Pannon Filharmonikusok egy-egy hétvégi koncertje lesz majd ősztől.

Vissza

Értesüljön a legfrissebb információkról!

Rendezvénynaptár

Nékünk gyermek született - Karácsonyi ünnepi hangverseny

dec 20. | 19:30 | Pécsi Bazilika

vezényel: Dobos László és Vass András

Karácsonyi hangverseny

dec 21. | 20:00 | Eszéki Szent Péter és Pál Bazilika

vezényel: Dobos László és Vass András

Újévi díszhangverseny

2018. jan. | 2 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Csigaház IV. - Hat húron pendülünk

2018. jan. | 6 15:30 | Kodály Központ

Csigaház IV. - Hat húron pendülünk

2018. jan. | 6 17:00 | Kodály Központ

Babzsák IV.

2018. jan. | 9 16:00 | Kodály Központ

Dear Audience,


We would like to inform you that due to technical reasons the concert entitled Classical Chill out at 9pm on 12 December 2017 is CANCELLED. The concert will be presented at a later date, in the second half of the season.

We are able to issue a refund for the tickets until 6pm 12 December 2017.
For further questions please turn to our colleagues in the ticket office of Pannon Philharmonic Orchestra.


Thank you for your understanding.

 

Kedves Közönségünk!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2017. december 12. 21.00 órai Classical Chill Out elnevezésű koncert technikai okok miatt ELMARAD. A program egy későbbi időpontban, az évad második felében kerül megrendezésre.

A koncertre megvásárolt jegyeiket 2017. december 12-én 18.00 óráig áll módunkban visszaváltani.
További kérdés felmerülése esetén kérjük, forduljanak a Pannon Filharmonikusok jegypénztárban dolgozó munkatársához.


Megértésüket köszönjük!