Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Hegedűbe zárt történelem

A Pannon Filharmonikusok a világhírű hegedűművésszel, Akiko Suwanaival közösen lép színpadra márciusban Pécsett és a Müpában. 

A nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztese Akiko Suwanai rendkívül mély és érzelmekkel átitatott játékát hallhatja március 9-én a Kodály Központ-, majd március 10-én a Müpa közönsége a Pannon Filharmonikusok koncertjén. Az estet George Enescu I. román rapszódiája és a finnek nemzeti zeneszerzőjének népszerű szerzeménye, Jean Sibelius II. szimfóniája keretezi. A karmesteri pódiumon Olari Elts észt dirigens lép a közönség elé.

Hegedűbe zárt történelem elevenedik meg a Kodály Központ széksoraiban helyet foglalók számára. Akiko Suwanai az angol származású William Walton Jascha Heifetznek ajánlott hegedűversenyét azon a 1714-ből származó Stradivari „Dolphin” hangszeren adja elő, mely egykor Heifetz tulajdonában volt. E momentum teszi igazán különlegessé a Pannon Filharmonikusok műsorválasztását. Ritkán átélhető koncertélmény ígérkezik egy olyan egybeesésnek köszönhetően, amikor egy muzsikus épp azon hangszeren ad elő egy versenyművet, amely egykoron annak a hegedűművésznek a tulajdonában volt, aki számára dedikálta a zeneszerző az alkotását. Művészként is rendkívül motiváló egy ilyen történelmi hangszert megszólaltatni a koncerteken, amint az a szólista beszámolójából is kiderül:

„Ezen a hangszeren játszani természetesen igen nagy élmény, és sokszor elgondolkodtat, hogy vajon milyen kapcsolatban állt ő ezzel a hegedűvel. Ez az élmény sok szempontból rendkívüli módon inspiráló, részben kapcsolatot jelent a darabbal is.”

A tekintélyes nemzetközi karriernek örvendő művész számos rangos díj tulajdonosa, beleértve az Olaszországban tartott Nemzetközi Paganini-verseny elő helyezését. Akiko Suwanai a Times kritikusa szerint tiszteletet parancsoló jelenség a koncerttermek színpadán, akinek játéka egyszerre magasztos és fenséges, miközben feszes és erőteljes. A hegedűművész tehetsége – bár nem zenész családban nőtt fel – már egészen fiatalon, 8 éves korában felkeltette a zenevilág érdeklődését.

„Az első Magyarországhoz kapcsolódó emlékem idején 8 éves voltam. Végh Sándor látogatást tett Tokióban, neki játszottam, ami rendkívüli élményt jelentett számomra. Azonnal meghívott Európába tanulni, de ez akkor nem valósult meg, mert mindössze 8 éves voltam, egy zenei múlttal nem rendelkező családból.”

A magyar vonatkozású zenei momentumok sora sok évvel később még bővült, hiszen Akiko Suwanai játszott Eötvös Péter Seven című hegedűversenyének világpremierjén a Lucerne Fesztiválon 2006-ban.

A márciusi koncert karmestere, Olari Elts szintén a zenei világ elitjének tagja, aki elsősorban különleges interpretációs stílusáról híres, melyben az intelligencia, a tisztaság és az érthetőség minden esetben tetten érhető.

A pécsi koncertről további információk IDE kattintva érhetőek el, a Müpában adott hangversenyről ITT olvasható bővebb információ. 

Vissza

Rendezvénynaptár

Romantikus évadnyitó

szept 7. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Szláv kaleidoszkóp

szept 29. | 19:30 | MÜPA

vezényel: Bogányi Tibor

Szláv kaleidoszkóp

szept 30. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Harmonia caelestis

okt 12. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Dobos László - Vass András

Mozart: Requiem

okt 31. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Vass András

A fiú - In memoriam Kocsis Zoltán I.

nov 9. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

A Pannon Filharmonikusok jegypénztárának

(Kodály Központ) nyári nyitvatartása:

 

2017. július 1. - július 23.

H-P: 10.00 - 18.00; Sz-V: ZÁRVA

 

2017. július 24. - augusztus 6.

ZÁRVA

 

2017. augusztus 7. - augusztus 20.

H-P: 10.00 - 18.00; Sz-V: ZÁRVA

 

Jegyek és bérletek a pénztár zárvatartása alatt online megvásárolhatók a

Jegymester webáruházban.