Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Gilbert Varga újrafesti a zenét

Április 6-án ismét a pécsi közönség előtt, a Kodály Központ színpadán ad koncertet napjaink legendás hírű magyar származású karmestere, Gilbert Varga. A dirigens leírhatatlan hangulatot teremt hangversenyein, újragondolva és újra gondoltatva a már jól ismert zeneműveket. Csajkovszkij Az ötödik című kétarcú estünk első felében Paganini virtuóz tehetségét idézi elénk Fejérvári Zoltán Rahmanyinov zongorarapszódiájában, majd a sziporkázó zongorafutamokat elhagyva Csajkovszkij drámai viaskodásának és a végzet felett ünnepelt győzelmének lehetünk fültanúi.

Maestro Gilbert Varga úgy használja a zene nyelvét, ahogy csak a legnagyobbak képesek. Együtt lélegzik az alkotóval, megfejti a zeneszerzők szándékát, és a kottában leírt hangoknak új életet ad. Ezzel a tudással – akár egy festő a színekkel –, képes a legismertebb darabokat is teljesen átfesteni, megindítóan eredeti élményt nyújtva a közönségnek. Saját szavaival: „Egy zenekar temérdek árnyalattal bír, olyan, akárcsak egy festő palettája, s a karmester kiválaszthatja, melyik tónust hová viszi fel. S minden egyes nap új felfedezése annak, hogy miként lehet használni ezeket a színeket…”

Az orosz zeneszerzők műveiből összeállított műsorban a romantika korának különböző periódusaiba nyerhet bepillantást a hallgatóság, mely hangversenyt különösen ajánljuk mindazok figyelmébe, aki lemaradtak januári orosz estünkről. Fejérvári Zoltán Paganini hegedűjátékához hasonlóan virtuóz és sziporkázó tehetségét villantja fel, az est zárásaképp felcsendülő címadó műről Gilbert Varga pedig a következőket mondta, mely a koncert útravalójának is tekinthető:

„Csajkovszki 5. szimfóniája hosszabb, mint a 4. és a 6. szimfónia. S bár ez a három leghíresebb, legerősebb ilyen alkotása, a 4. és a 6. máshogy, organikusan épül fel. Az 5. előadásakor a tempók kezelése, a magának a műnek a mérete jelent gondot, gondolkodni kell azon, hogy az ember hogyan építse úgy fel, hogy ne tűnjön annyira hosszúnak. Hogy az ember ne érezze azt, hogy egy sivatagban halad, ahol sosem akar véget érni az út… Ezért minden alkalommal, amikor dirigálom, már hetekkel előtte izgulni kezdek amiatt, képes leszek-e kezelni a szimfónia struktúráját. Az 5-ben viszont valóban remek gondolatok rejlenek, és minden össze van kapcsolva. Például ahogy a végén visszatér az első jelenethez…”

A hangversenyről bővebb információ itt olvasható.

Jegyek ide kattintva érhetőek el.

Vissza

Értesüljön a legfrissebb információkról!

Rendezvénynaptár

Finlandia 100

nov 30. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Rasilainen Ari

#NoBabel II. - Egy nyelvet zenélünk

dec 2. | 18:00 | Kodály Központ

vezényel: Vass András

Szimfonikus percek kisnyugdíjasoknak II.

dec 2. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Vass András

Babzsák III.

dec 5. | 16:00 | Kodály Központ

Nekem nincs ebédem - Jótékonysági hangverseny

dec 5. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Oberfrank Péter

Csigaház III. - A hangszerek királynője

dec 9. | 10:00 | Jézus Szíve (Pius) Templom