Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Egy lépéssel a győztesek előtt

A PFZ vezető karmesterével, Bogányi Tiborral átléphetünk egy dimenziót. 

A Pannon Filharmonikusok lezáruló, Győztesekkel játszunk! évadát hirdető bérletfüzeten Bogányi Tibor örömtől sugárzó arccal fordult felénk, a háttérben a muzsikusokkal. A színpadon a szólisták és a zenekar előtt egy lépéssel előrébb álló karmesternek a közönség jórészt csak a hátát látja. Az évről évre komoly eredményekkel büszkélkedő zenekar vezető karmestere rácáfol a „szomorú zenészek” sztereotípiájára. Koncertjei garanciát jelentenek a töltekezésre, a karmester tavalyi évadköszöntő szavait idézve: „ahol a lélek és a muzsika találkozik, átléphetünk egy dimenziót”.

Bogányi Tibor vezető karmester a hatodik évadát zárta a Pannon Filharmonikusoknál. Személyisége megdönt számos sztereotípiát: a Finnországból érkező karmester a hideg északról közvetlenséget hozott az együtteshez, ahol kiegyensúlyozott szakmai légkörben, a zene komolyságát örömteli muzsikálással oldja fel. A 2016/2017-es évadban a zenekar olyan hangszeres szólistákkal lépett színpadra, akik nemzetközi pályafutása, eredményei megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor a pécsi együttes vezető karmesterével közös munka többletet nyújt még a világ vezető művészeinek is.

„A velünk dolgozó művészek értékelik a profizmust, ami szükséges ehhez a szintű közös munkához, és amit meg is találnak nálunk. A szívüket viszont a PFZ-nél a „muzsikálni vágyó többlet” és a Kodály Központ húzza vissza. E kettő együtt egy nagyon ritka, inspiratív helyet teremt a világban.” – emeli ki a pécsiek vezető karmestere.

A magyar zenei élet számos újdonságot köszönhet a karmesternek. A Finn Oroszlán Lovagrenddel kitüntetett dirigens számos finn zeneszerző művét mutatta be hazánkban, de neki köszönhetjük a Rijekai Operaház énekeseinek debütálását is Pécsett a Kodály Központban. Felkérésére a zenekar rezidens szólistája, Benjamin Schmid Bartók Béla II. hegedűversenyét vette fel az elmúlt évadban a Pannon Filharmonikusokkal, és a következő évadban a legendás hegedűművész jazzhegedűs oldalával mutatkozik be a pécsi közönségnek. Schmid amellett, hogy felejthetetlen hangulatú játékkal ajándékozta meg a nézőket, a közös munka is nagyszerű eredménnyel zárult, melyben a szólista is ritkán megtapasztalható élményről számolt be:

„Nem is beszélve a vezető karmesterről Bogányi Tiborról, akinek nagy rajongója vagyok, mert arrafelé tereli a zenét, ahol lennie kell, nem tökéletességet akar a tökéletesség kedvéért, hanem tökéletességet a zene kedvéért. Még soha nem mondta nekem karmester felvétel során, hogy ’repülj, ne törődj velünk, nekünk kell téged követnünk, neked szabadnak kell lenned, játszanod kell a részedet, mi ott leszünk, ne óvatoskodj’. Ilyen karmestert nagyra értékelek, tudom mennyit jelent ez és tulajdonképpen megcsináltuk.” (Benjamin Schmid)

Bogányi Tibor 15 hangversenyen állt a karmesteri pódiumra, ahol nem egy alkalommal embert próbáló teljesítményét követhették végig azok, akik a Pannon Filharmonikusokkal tartottak a 2016/2017-es évadban. Újdonságok és szakmai kihívások kísérték végig ezt az időszakot is. A karmester vezényletével a pécsiek először válthattak jegyet balettelőadásra a Kodály Központban, részt vehettek Bartók színpadi műveinek főpróbáin és bemutatóin. A gordonkaművészként is elismert dirigens a barokk játékmódot és a kamaramuzsikát is a nagyzenekari hangzás elmélyítésének szolgálatába állítja, és maga is vállalja a megmérettetést: csellistaként Fenyő László partnereként hallhattuk Vivaldi kettősversenyében novemberben a Kodály Központ és a Müpában, tavasszal pedig első alkalommal vezényelte J. S. Bach monumentális Máté-passióját. A sokoldalú művésznek köszönhetően a legendássá vált újévi tapsorkán közepette kreatív műsor-összeállítással köszöntötte a zenekar a magyar olimpikonokat, és nagysikerű fesztiválnyitó hangversenyt adott a Bartókplusz Operafesztiválon az évad végén.

A zenekar nemzetközi kultúraközvetítő tevékenységében Bogányi Tibor jelentős szerepet vállal. Pécs és Szarajevó állami díjjal elismert kulturális együttműködésére volt példa az általa vezényelt 1956-os emlékkoncert 2016 októberében, vendégkarmesterként 2017 nyarán az Opatija Fesztivál keretében dirigálja a Rijekai Operaház  Aida előadását, a következő évad őszén pedig a Varasdi Barokk Esték keretében lép fel a Pannon Filharmonikusokkal.

Igazán rendhagyó módon a zenekar vezető karmestere 2017 szeptemberében két hét alatt három megnyitót fog vezényelni Pécsett. Szeptember 1-jén a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából a Város Napi Díszhangverseny ünnepi műsorát dirigálja Bogányi Tibor. Szeptember 7-én a Pannon Filharmonikusok nyitó hangversenyén áll a karmesteri pódiumra, majd szeptember 15-én a Széchenyi téren a Kodály évet fogja megnyitni a PFZ vezényletével. A Kodály Ünnepi hangverseny további különlegessége, hogy a zenekar hosszú idő óta először lép színpadra Pécs főterén.

„sok mindennel rendelkezem, amit megoszthatok, amit aztán megosztok Tiborral, ő pedig továbbadja a következő zenészgenerációnak. Ezért találkozunk újra és újra, a köztünk lévő szeretetnek és tiszteletnek köszönhetően.” (Andrej Gavrilov)

A 2017/2018-as évadban tehát a vezető karmester tovább folytatja a munkát: a zenei energiájának továbbadását abban a szellemiségben, melynek köszönhetően talán egy lépéssel sokunk előtt jár.

Vissza

Értesüljön a legfrissebb információkról!

Rendezvénynaptár

Nékünk gyermek született - Karácsonyi ünnepi hangverseny

dec 20. | 19:30 | Pécsi Bazilika

vezényel: Dobos László és Vass András

Karácsonyi hangverseny

dec 21. | 20:00 | Eszéki Szent Péter és Pál Bazilika

vezényel: Dobos László és Vass András

Újévi díszhangverseny

2018. jan. | 2 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Bogányi Tibor

Csigaház IV. - Hat húron pendülünk

2018. jan. | 6 15:30 | Kodály Központ

Csigaház IV. - Hat húron pendülünk

2018. jan. | 6 17:00 | Kodály Központ

Babzsák IV.

2018. jan. | 9 16:00 | Kodály Központ

Dear Audience,


We would like to inform you that due to technical reasons the concert entitled Classical Chill out at 9pm on 12 December 2017 is CANCELLED. The concert will be presented at a later date, in the second half of the season.

We are able to issue a refund for the tickets until 6pm 12 December 2017.
For further questions please turn to our colleagues in the ticket office of Pannon Philharmonic Orchestra.


Thank you for your understanding.

 

Kedves Közönségünk!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2017. december 12. 21.00 órai Classical Chill Out elnevezésű koncert technikai okok miatt ELMARAD. A program egy későbbi időpontban, az évad második felében kerül megrendezésre.

A koncertre megvásárolt jegyeiket 2017. december 12-én 18.00 óráig áll módunkban visszaváltani.
További kérdés felmerülése esetén kérjük, forduljanak a Pannon Filharmonikusok jegypénztárban dolgozó munkatársához.


Megértésüket köszönjük!